Brood, een gezonde lunch-keuze? | Breakpoint by G&V

breakpoint-antwerpen-noorderlaan

Brood, een gezonde lunch-keuze?

by Colette

Brood, zo goed als iedereen in België is er mee opgegroeid… maar past brood nog wel in een gezonde levensstijl anno 2021?

 

Ik probeer doorheen de week zo gezond mogelijk te lunchen. Bij voorkeur kies ik voor een salade of soep alhoewel ik ook echt kan genieten van zo’n belegd broodje, maar dan is er dat stemmetje in men hoofd dat zegt; ‘doe maar beter niet’…

 

Wat wordt nu beweerd?

Er worden heel wat zaken over brood beweerd; brood is een dikmaker, de tarwe is niet meer wat het geweest is… en bijkomend volgt de ene dieettrend de andere op. Het is niet echt duidelijk wat of wie we moeten geloven. Laten we dit even op een rijtje zetten.

 

Energie nodig

Brood is één van de belangrijkste energieleveranciers uit onze voeding. Energie die ons lichaam nodig heeft om zowel fysiek als mentaal goed te presenteren.  Brood levert energie in de vorm van ‘complexe koolhydraten’.

Complexe koolhydraten zijn koolhydraten die langzamer energie afgeven aan het lichaam. Deze zitten voornamelijk in vezelrijke producten zoals havermout, groenten of (volkoren)brood. Daarnaast levert het ook bouwstoffen aan, zoals plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen.  

 

slecht voor de lijn?

Is brood een dikmaker? Brood heeft vaak een negatieve connotatie.

 

Brood bestaat uit calorieën net zoals zoveel andere producten. Het ligt dus eerder aan de portie brood die je eet en vooral ook waar je je broodje mee belegt.  

 

Zo lang je energie inname in balans is met je energieverbruik is er weinig aan de hand. Heb je een actieve job of ben je sportief? Dan verbruik je meer energie en is je energienood dus hoger.

 

Idealiter eet een volwassen vrouw zo’n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. 

 

Mijn advies

So keep it balanced. Beleg je broodje slim en laat vooral dat stemmetje in je hoofd niet je lunchkeuze bepalen. 

 

Mijn favoriete Breakpoint broodje: een rustieke pistolet met Oud Brugge, mosterd, ei, tomaat en rucola. Heerlijk eenvoudig! 

 

Enjoy your lunch,

 

Colette

xxx

 

Deel dit bericht